VIURE TEATRE

La Clara del Ruste, professora, directora i actriu de teatre,  porta una maleta molt petita, perquè per fer teatre només es necessita el públic, l’actor, el guió i, de vegades, la col·laboració del públic.

També necessita el teatre empatia amb el mon dels sentiments dels altres. Als personatges els hi van passant coses. El públic està patint, voldria intervenir. Vol mirar el que passa i patir:empatizar .

Molt important és el llenguatge no verbal: els gests, fins i tot els ulls, han d’acompanyar els sentiments expressats a l’obra.

Un altre aspecte seria el conflicte que es planteja i que fa que els personatges hagin de triar i anar en una direcció  o altra.

No es tracta només de patir, ens podem burlar del mon en que vivim. Necessitem riure. Riure també perquè ens estranya alguna cosa.

En definitiva necessitem de l’oci, l’esbarjo, la contemplació, el relax, etc. de forma individual o col·lectiva .

Hi ha dos tipus d’escola de teatre: una que dona més importància al personatge més introspectiu i personal i l’altra que es fixa més als gests, la postura, el que es representa amb tot el cos.

El teatre es vida. Allà es canta, es balla i fins i tot ha arribat el robot a l’escenari. 

La Nuria Espert va demanar al Salvador Espriu que li escrigués una obra sobre el mite de Fedra , però una altra Fedra. Ell li va fer “Una altra Fedra, si us plau”.

Van participar Lluis Pascual, Fabià Puigserver i altres actors importants.

Basada en una tragèdia d’ Eurípides, Espriu la modifica moltíssim. Al final es posen d’acord i no passa res.

 L’obra segurament va decepcionar, però va provocar una gran polèmica i es va interpretar com un cant a la llibertat d’expressió.

Aquí es quan alguns de nosaltres passem a fer d’actors i llegim un fragment de l’obra.

La majoria va sortir contenta i s’ho va passar be en aquesta conferència.

 Pilar Gimeno

 

Publicat a General