VISITA AL CASTELL DE CONCABELLA I AL PARC ARQUEOLÒGIC DE GUISSONA

Una vegada a Concabella, ens adrecem al Castell on trobem “l’Espai PEDROLO” i en ell vam poder seguir la seva vida personal i literària a través de la seva obra.
Va néixer a l’Araynó Plans de Sió en una família benestant de l’època i va ser fill únic. Així i tot a l’hora d’escollir parella es va decidir per una noia treballadora de Barcelona amb la qual van tenir una filla.
A la primera etapa com escriptor, com que mai va voler escriure en cap llengua que no fos la catalana, va ser poc reconegut i va haver de fer grans esforços per tirar endavant la seva família
fent tota mena de feines.
Pedrolo és un dels personatges contemporanis més importants de les lletres catalanes. Tota la seva obra està escrita en aquesta llengua en uns moments històrics que no facilitava gens la seva feina. Això feia que la censura del moment li fes la guitza i no li permetessin publicar tot allò que escrivia.
Va ser una persona lliure, feta a la seva manera. Un escriptor compulsiu. A la seva amplíssima obra trobarem: novel·la variada, llibres de contes, obres de teatre, articles. Per sobreviure va fer tota mena de feines:  traductor…
Premis i reconeixements:
Al llarg del temps va rebre molts reconeixements per les seves obres, potser les més importants són:
Premi Víctor Català, 1956, amb Crèdits humans, Premi Sant Jordi de novel·la, 1962, amb Balanç fins a la matinada i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Marxem de Concabella i ens dirigim a El Parc Arqueològic de Guissona.

L’espai expositiu del Museu de Guissona permet conèixer el procés de romanització a l’interior de Catalunya, així com l’evolució política, social i econòmica de la ciutat romana de Iesso, fundada al voltant de l’any 100 aC, que va estar activa i sense discontinuïtat fins al segle VI dC a través de la visita vam conèixer els espais de la ciutat romana de Iesso a partir de textos, fotografies, il·lustracions, objectes i restes que l’arqueologia ha posat al descobert: muralla, carrers, cases, termes ….
Més tard l’any 2011 es va inaugurar el Parc Arqueològic de Guissona. Ocupa una extensió de 2 Ha. Podem trobar tres punts d’interès: la muralla i la porta Nord, les termes, i una domus senyorial. La porta nord es localitza en l’extrem oest del parc arqueològic. En el seu entorn es localitza un tram emmurallat i una torre defensiva. L’estructura i alçada ha estat recreada de forma minimalista amb tubs d’acer. A l’àrea del conjunt termal destaca l’estructura de la natació o piscina descoberta. Les termes del segle I dC, comptaven amb totes les estances habituals en aquest tipus de construccions lúdiques: sala d’aigua freda, sala d’aigua temperada, sala d’aigua calenta, vestuaris, una palestra o pati destinat a la pràctica d’exercicis gimnàstics i zona d’escalfament l’aigua. A la visita també podrem passejar per una casa senyorial del segle II d.C., que comptava amb una extensió de 1.000m2, o el CARDU MAXIMUS, un dels principals carrers de la ciutat romana. 

Neus Pérez Hernández

Publicat a General