LISE MEITNER, una Física que mai va perdre la seva humanitat

Lise Meitner (1878-1968) fou una física austríaca contemporània de Marie Curie. En el període d’entreguerres, des del seu laboratori de radioactivitat a Berlín, liderà les investigacions sobre el nucli atòmic. Però a l’estiu de 1938  arran de l’annexió d’Aústria pel Reich, Meitner va haver de fugir d’Alemanya.  Des de l’exili a Estocolm continuà participant en les investigacions que, pocs mesos desprès, culminarien amb el descobriment de la fissió nuclear. Els seus col·legues alemanys, però, no van reconèixer el seu paper, i el 1945 Otto Hahn va rebre en solitari el premi Nobel de Química pel descobriment…En aquells moments els Estats Units ja havien llençat sobre el Japó les dues primeres armes atòmiques. Meitner no va participar en el Projecte Manhattan, però sí ho va fer el seu nebot, el físic Otto R.Frisch, que va escriure el seu epitafi : “Lise Meitner, una física que mai no va perdre la seva humanitat”.

El Sr. Xavier Roqué ens va parlar de Lise Meitner a partir del seu treball sobre els arxius de la científica a Cambridge, Berlín i Estocolm. Ella guardava les cartes que es va escriure amb col·legues de tot el món, les seves notes de laboratori amb dibuixos, esquemes, etc. També guardava moltes fotos de la família, de les vacances i de la feina.

Lise Meitner era una dona enmig d’homes. Ja va ser molt difícil que arribés a la Universitat, perquè a la seva època les dones no podien estudiar a Aústria. Va ser gracies a la seva família que la va recolzar i finançar, igual que havia passat amb Marie Curie, que va poder investigar..

Una dona de ciència corria el risc de ser menyspreada i considerada poc dona.

TV3 va emetre un reportatge sobre “Lise Meiner, mare de la bomba atòmica”. Es pot recuperar a TV3 a la carta.

 

Pilar Gimeno

 

 

Publicat a General