L’ENIGME VIANA: EL PRÍNCEP QUE VAN ESTIMAR ELS CATALANS

El professor i articulista Joan Serra Arman és  qui ens explica qui era Carles, el Príncep de Viana.

En general podem dir que era un personatge d’opereta, de drama, persona amb una vida errant i solitària.

Fill de Juan II i de Blanca de Navarra, néix al Castell de Peñafiel al 1421 i era nét del rei de Navarra,Carles de Trastàmara.

Havia de ser el futur rei de Navarra però a la mort de la seva mare,quan ell tenia entre 9 i 10 anys, el seu pare Joan II, paradigma de l’ambició,  volia el poder fos com fos. Va governar ja que el seu fill era petit  i al llarg de la seva vida tenen continus enfrontaments, tot i que  Carles no tenia gran interés pel poder, era un jove tranquil i amb interessos d’art i literatura.

Van haver guerres i a la Batalla d’Eibar que, va guanyar el pare, posa al seu fill a la pressó on va estar 8 anys i va escriure  “Història del Reino de Navarra”. Comença a cartejar-se amb Ausias March. Es proposen temes diversos i cadascú escriu la seva opinió.

El pare el deixa sortir amb la condició que no reclami el regne de Navarra i marxa a Nàpols. L’ajuda el seu tiet Alfons el Magnànim que ha creat una cort allà.

El príncep de Viana fa un periple per diferents llocs a la mort del seu oncle. Li ofereixen el regne de Sicília amb bons records de la seva mare. Com que no vol enemistar-se amb el seu pare ho rebuja.

Arriva a Mallorca on li fan una gran rebuda  ja que el rei, el seu pare, està fent coses mal fetes, no parlamentava, era absolutista.  Es casa amb una plebeia, Margarida Colom i amb ella té al seu 4rt fill.

Els  pare s’està fent gran i vol fer les paus amb el seu fill quan aquest té ja 37 anys. Li busca un bon partit per casar-se : Isabel La Catòlica que era una nena  de 9 anys, però ell no es vol casar.

El príncep de Viana va ser rebut a Catalunya amb molta cerimònia. Mort en 1461 en extranyes circumstàncies i es comencen a donar “miracles” a tota Barcelona (?). A l’arxiu de Consell de Cent hi ha un llistat dels  miracles que va fer. Hi ha una intenció política.

Hi havia una relíquia  del seu braç esquerrà en el convent de les monges de Valdonzella , Joan Amades explica que el dia de la Verge de Montserrat anaven al monastir a curar-se la vista.

Al 1909 es cremen convents i s’ha perdut la pista.

Hi ha alguns enigmes  sense resoldre :

  • On és el braç?
  • Es van trobar tres fragments  de 3 cossos a Poblet, però cap del príncep.
  • Van buscar ADN de la seva mare i no troben res.
  • S’explica que la seva madrastra va donar ordre de matar-lo (?)
  • Al 1708 a la Batalla d’Almansa hi ha un testimoni d’uns soldats que diuen veure al príncep de Viana.

Per què es creuen aquests enigmes?

Ens preguntem , si no va  fer res significatiu com a príncep, per què li donen tanta importància?

Era una persona culta que mort tràgicament , després d’haver passat varies vegades per la pressó  i de viure en diferents llocs.

A la Renaixença se li dóna el caràcter de mite.

Va escriuere cartes, poèmes i una  Història de Navarra.

Tota la seva vida està plena de desgràcies i no és significatiu com a polític.

descarga (4)   images

Lola Aurín

Publicat a General