L’EGIPTE SOMIAT D’AKHENATON I NEFERTITI

 

La conferència d’avui a càrrec d’Irene Cordón Solà-Sagalés a estat molt instructiva sobre l’antic Egipte, i el primer que ens ha dit és que hem de diferenciar entre “egiptologia i egiptomania”.

 Amenhotep, també conegut Ajenaton,2 Akhenaton o Akenaton, Amenhotep IV o Amenofis IV, va ser el dècim faraó de la dinastia XVIII de Egipte. El seu reinat està datat entre els anys  1353-1336 a. Cap el quart any del seu reinat va canviar el nom per Ajenaton.

Dins de la història de l’antic Egipte, el seu regnat es diu “Període de Amarna per haver fundat una nova capital i haver impulsat transformacions radicals en la societat ja que es  va convertir al deu ATON i el va imposar com l’únic culte de la societat i varen deixar el sistema politeista per anar al sistema monoteista, que significa que tant sols es pot adorar a un deu la qual cosa va ser molt difícil per una societat que havia adorat a més de 1.500 deus.

El deu RES és el sol i el deu ATON és la llum que surt de l’astre sol.

Les escultures que es fan d’Akhenaton i de Nefertitis  són immenses i diferents de les fetes fins aquell moment i es poden veure al museu del Cairo.

Akhenaton va poder regnar 17 anys i quant va començar el seu regnat va rebre un país ric però el va deixar empobrit i a la misèria.

La seva esposa va ser Nefertitis encara que disposava de un harem de 300 esposes, i segons les restes que s’han trobat era de gran bellesa.

Va tenir vuit filles i es diu que una d’elles va ser la dona de Tutankamon el nou rei d’Egipte i que li va succeir en el tron.

Els primers 12 anys del seu regnat estant documentats, però inexplicablement els últims 5 anys estant a la ombra i es van trobar les seves figures de pedra molt tard i trencades i amagades entre les runes d’altres monuments, això fa pensar que el poble el volia oblidar, va ser dictador i opressor.

Es diu que va ser enterrat a la Vall dels Reis, però no s’ha trobat la seva mòmia.

Maria del Mar Morell

Egipte somiat Akenaton i Nefertiti

Publicat a General