LA PREOCUPACIÓ PER LA SEGURETAT ens farà perdre la llibertat?

“Si podem ser lliures, perdrem una mica de seguretat”

La Sra. Esther Giménez-Salinas i Colomer, persona molt coneguda als Medis catalans, és Catedràtica emèrita de Dret Penal i Criminologia de la U. Ramon Llull.

El Dret és el seu camp. També s’ha dedicat a presons.

“En el món  complex i global en el qual vivim, on es donen fenòmens com el terrorisme i on apareixen noves configuracions polítiques a països com els EUA o Brasil entre d’altres, les garanties assolides al llarg dels segles en termes de drets i llibertats semblen córrer perill. Espanya i Catalunya no són alienes a aquests canvis i en bona mesura els últims temps poden entendre’s com un reflex d’aquests processos.”

LA PREOCUPACIÓ PER LA SEGURETAT ENS FARÀ PERDRE LA LLIBERTAT?

«L’edat d’or de la seguretat» Així defineix Stefan Zweig l’Europa que va precedir a la primera guerra mundial i en la qual ell va créixer.

  1. TRACTAT DE VERSALLES (1919-2019)

El més important del conjunt de tractats que van posar fi a la Primera Guerra Mundial va ser el de Versalles, signat el 28 de juny de 1919, pel qual va reglamentar-se la sort d’Alemanya. Aquest Tractat va elaborar-se partint de la base que Alemanya era la responsable del conflicte i per això no va ser el fruit d’unes negociacions, sinó que va ser una imposició sobre els vençuts, un Diktat, com dirien els alemanys.

A Alemanya aquest tractat va causar commoció, generà un fort moviment contrari i anys després acabaria duent al col·lapse de la Reforma de Weimar i la pujada de Hitler al poder.  Els horrors de la guerra i l’Holocaust!

Una Societat que es sentia culpable d’aquests horrors i una necessitat de canvi van propiciar el naixement de

  1. L’ UNIÓ EUROPEA:  Des de membres de la resistència fins a advocats i parlamentaris, els pioners de la UE eren un grup de persones de diferents procedències que compartien uns mateixos ideals: una Europa pacífica, pròspera i unida.

Els seus sis fundadors són Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos, que eren països molt semblants. Ara som 27 i molt diferents.

 

  1. ESPANYA Després de la Dictadura de Franco: Ruptura o Reforma ? ( Article de la Sra. Giménez-Salinas al diari Ara)

“Sí que recordo bé, en canvi, les primeres eleccions generals de la democràcia. Aquelles que es van celebrar el 15 de juny de 1977, per primer cop en llibertat des dels temps de la República del 36.

S’hi van presentar un total de 63 partits, coalicions i agrupacions, a més de molts altres candidats independents, i, malgrat la quantitat i la fragmentació de candidatures, es pot dir que va ser en aquestes eleccions on va néixer una forma de bipartidisme que arribaria fins a l’actualitat.”

RUPTURA PACTADA, que va posar en perill la Democràcia amb el cop d’estat de Tejero del 23 de febrer de l’any 1981.

  1. L’11 DE SETEMBRE DE 2001 desconcert mundial davant l’atemptat de les Torres Bessones de NYC amb prop de 3.000 morts i 6.000 ferits.

Mai una potència estrangera (terrorisme) havia atacat als EUA.

Com a conseqüència, Guantánamo.

Després el món de la seguretat canvia, per què

.- És difícil fer un perfil dels terroristes.

– És una delinqüència per convicció, no per diners.

– És un treball no jerarquitzat.

– Cèl·lules independents, etc.

L’enemic és molt divers. No el podem identificar.

5. EUROPA I LA SOCIETAT DE LA POR(Mur de Melilla)

Amb l’arribada del desconegut, la societat ja no comparteix cultura, agrega gent.

Davant la por es construeixen murs:

(Article de Cristina Mas al Diari Ara)

“Europa s’està omplint de tanques: murs físics, murs tecnològics i murs mentals. Són barreres que no aturen el que és imparable, però que fan més miserable i perillosa la vida dels que volen entrar en una Europa emmurallada, tancada en si mateixa i contagiada pel virus de la por. I que suposen una amenaça a les llibertats.

Si el 1990 a Europa hi havia només els murs de Belfast i de Xipre, des d’aleshores s’han erigit almenys 1.000 quilòmetres de tanques en 14 murs. Ho constata l’informe “Aixecant Murs. Polítiques de la por i securització a la Unió Europea”del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i el Transnational Institute. Deu països membres de la UE han blindat amb tanques les seves fronteres contra la immigració: Espanya (amb les tanques de Ceuta i Melilla), Grècia, Hongria (un mur amb Croàcia i un altre amb Sèrbia), Bulgària, Àustria, Eslovènia, el Regne Unit , Lituània, Letònia i Estònia. Fora de la UE ho han fet Noruega i Macedònia.”

  1. CATALUNYA

Parlar de llibertat i garanties sense parlar de Catalunya no té sentit.

Jurídicament ens hem ficat en un embolic molt difícil.

Què està passant?

  • El Dret Penal com a resposta.
  • Dos relats explicats de forma diferent.
  • Regles de joc perverses
  • El diàleg impossible.

La Professora Giménez-Salines està estudiant el que han nominat JUSTíCIA REPARATIVA, basada en el diàleg.

 

Pilar Gimeno

 

Publicat a General