LA MÀFIA: el poder a l’ombra

El Sr.Vicente Lozano té una visió de la Màfia crua i real per la seva experiència professional com a espectador privilegiat en diversos macro judicis i processos espectaculars als “capos” de la Màfia siciliana.
La Màfia està integrada en la vida de Sicília. Fins i tot els nens apareixen a finals dels anys 80 al llibre de fotos de Letizia Battaglia amb armes de veritat a les mans.
Ja sabem què és “l’Omertà” , la llei del silenci que practiquen les persones de la Màfia o relacionades amb ella.
És molt difícil accedir als membres d’aquesta súper organització estesa pel món.
“ La veritat és en el fons d’un pou i només hi veus el sol i la lluna, però si et tires a baix no hi ha res”
Els crims més terribles, encara que es cometin al mig de la plaça del poble, el diumenge, a la sortida de missa, queden impunes perquè ningú ha vist mai res.
Els sicilians porten al seu ADN aquesta cultura.
Tommaso Buscetta és el primer mafiós penedit que en 1984 va començar a “cantar”els secrets més ocults de la Cosa Nostra davant el jutge Giovanni Falcone. Li van matar la dona, els fills i fins i tot els nets. El FBI el va traslladar als EUA, desprès de canviar-li la cara, on va morir l’any 2000.
Degut a aquesta col•laboració entre el jutge i l’ex mafiós es possible donar un gran cop a la Cosa Nostra arribant fins el gran “padrino” Salvatore Riina en 1993. L’assassinat de Falcone el 1992 va convèncer Buscetta per anar més endavant. Acusa el mateix Andreotti de ser el referent polític de Cosa Nostra. Andreotti va ser absolt desprès, però la Democràcia Cristiana va quedar tacada.
El senyor Lozano va poder entrevistar-se amb l’alcalde de Corleone,capital de la Màfia, on gent armada vigila l’entrada al poble. Josep Cipriani, alcalde comunista d’aquesta ciutat, decidit a plantar cara a la Màfia, vivia amenaçat i perseguit per aquesta.
També és molt interessant sentir el que explica sobre la història de Sicília, pobra i oblidada pel govern italià, i l’evolució de la seva societat fins desenvolupar la terrible Cosa Nostra.
Van assassinar també el jutge Falcone, però ell havia organitzat un sistema amb el que un grup de jutges estava al corrent dels processos de la Màfia , i, si mataven un dels jutges, un altre el substituïa.
“ La Màfia és un fenomen humà amb arrels profundes a la terra. Si un està sol és fàcil que la teva sang empapi la terra.” ( Giovanni Falcone)
El dia del funeral un silenci sepulcral va omplir el poble. Molts joves deien prou a la Màfia.
Cada vegada hi ha més gent que està en contra de la Màfia.
A part de la Cosa Nostra està la Gamorra a Nàpols , denunciada en el conegut llibre de Saviano.
Els mafiosos van emigrar als EEUU on a New York van reproduir el sistema mafiós repartint la ciutat entre 5 famílies.
Y…ens trobem amb la NOVA MÀFIA: El poder ocult que s’amaga al darrera de les finances i controla polítics, decisions, inversors i fa lleis a la seva mida.
Y la “Història” continua amb les Tríades Chineses, etc.,etc.
Quan acabarà això?

Pilar Gimeno

Publicat a General