LA HISTÒRIA DEL VALS

IMG_4108Qui no ha ballat un vals ? Aquesta música sempre es benvinguda quan celebrem alguna festa . En Joan Vives, flautista de bec, professor de música i divulgador musical, ens porta als origens d’aquesta composició.

No  se sap ben bé com va nèixer, possiblement fa 200 anys i podem dir que és d’origen vienés. A l’anys 1815 es va fer un congrés després de les guerres napoleòniques i ja es ballaven valsos.

La paraula vals, és d’origen alemany i significa “voltar”.

Tant el vals com els ritmes similars a partir dels quals evoluciona tenen el ritme bàsic de 3 x 4.

Es pot establir una conexió directa amb  el minuet que comença a París i s’exten a tota Europa. És la dança de moda del segle XVIII .

Hi ha un músic valencià, Vicent Martí i Solé que vivia a Nàpols i  va a l’embajada de Viena i en una de les seves obres al final del 1r acte  introdueix una dansa molt semblant a un vals. L’embajadora encarrega vestits espanyols i les dames vieneses copien els models.

Quan apareix per 1ª vegada la paraula “vals”? A Anglaterra al 1795 apareix una edició on es fa referència al vals germànic.

Què fa el vals especial? La forma de ballar: S’agafa a la dona per la cintura i la parella es mira als ulls mentre balla. El minuet es ballava per parelles que s’agafaven les mans amb un mocador. La Reina de Prusia, obliga a prohibir el vals.

A França el vals es converteix en el ball de la burguesia i el minuet queda com la dansa de l’aristocràcia.

Altres factors a tenir present: Vestits més lleugers per les dones, voltaven que era un efecte visual, les robes noves enlluernen i hi ha un impacte brutal.

Trobem a compositors com Schubert que escrivia valsos curts mal pagats, també Bethoven composa 33 partitures de valsos. Mozart també al 1781 a Viena fa alguna aportació al nou ritme. Poc a poc molts compositors es van endinsant en el món del vals, Strauss que tocava en una cafeteria. A partir de Strauss segueix la història del vals. Quan hi ha arpa, és música francesa. Berliot posa vals dins d’una sinfònica no per ballar. Chopin Valsos per Viena en 1828 per piano. Ravel fa també un homenatge al vals.

Podem dir que el vals és un poema sinfònic.

Quan acaba la Segona Guerra Mundial el vals es considera una danza del passat, pero sembla que avui en dia és un ball present en les nostres vides i en les nostres celebracions més importants.

 Lola Aurín

IMG_4110IMG_4112IMG_4111IMG_4113IMG_4114

 

Publicat a General