LA CATALUNYA JUEVA

La historiadora de l’art i guia turística Carolina Xifoni Flores va tenir molt interès en desmitificar la mala fama de la comunitat jueva.

Quan els romans entren a Jerusalem s’adonen de que la comunitat jueva era la més important.  Van decidir cremar el seu lloc de culte, on es donava gracies a Javé, el Temple de Salomó. Arrasaven aquella cultura, aquella religió, aquell poble. A partir d’aquí comença la diàspora, la fugida del poble jueu. On? Intenten fugir i instal·lar-se lluny de Roma; és el cas de la península Ibèrica. Els pocs documents que queden constaten la presència jueva des del segle I.

Mai van conviure totalment amb altres comunitats. A Toledo les comunitats jueva, musulmana i cristiana estaven separades en diferents zones de la ciutat i la convivència es va donar mentre Alfons X els va tolerar.

Quan els fan fora cremen i destrossen tot el que esta relacionat amb la seva cultura, arquitectura,etc. Per això, queden pocs vestigis quan es fan excavacions. De vegades troben pedres amb inscripcions judaiques.

Quan cau l’Imperi romà i arriben els visigots, troben jueus dins la ciutat de Barcelona. Als s. XIII i XIV existia una Aljama (comunitat jueva) molt important que al s. XV es prohibeix com a la majoria dels regnes medievals europeus. Els Reis Catòlics els fan definitivament fora  al 1492 i al1497 s’inventen el Tribunal de la Inquisició que es dedica a exterminar tota persona que no estigui sota la religió catòlica.

Hi ha constància d’un batlle jueu a Barcelona i també d’un senegal, conseller personal del rei, que era el cap de la Aljama de Barcelona.

Mai foren considerats ciutadans de ple dret, però pagaven impostos especials directament al rei a canvi de la seva protecció.

El cinc d’agost de 1391,amb una ciutat semibuida, són els ciutadans de Barcelona els que entren al Cai, cremen tot i fan fora els jueus.

Israel com a país neix al 1948. Les actuals comunitats jueves són diferents i estan molt arrelades al voltant de la religió: refusen el Nou Testament, però reconeixen l’Antic, no interpreten els textos bíblics, mantenen els costums antics com separar els homes de les dones, a la cultura només tenen accés els homes. etc.

La comunitat jueva actual de Barcelona és potent i ortodoxa, però no té  la categoria de les d’EEUU o d’algunes europees.

Pilar Gimeno

Publicat a General