Exposició de pintura LITA CABELLUT

“RETROSPECTIVE”

El dissabte, 20 de gener, vam anar  a l’espai Volart 2 de la Fundació Vila Casas a visitar l’exposició de pintura de la Lita Cabellut acompanyats i guiats per la pintora Chari Muñoz.

Expo Lita Cabellut

Lita Cabellut ( Sarinyena 1961 ) és una artista contemporània, la seva obra va més enllà dels límits de la pintura convencional. Determinada, lliure, de caràcter fort i apassionat.

Fa anys que el seu nom és conegut internacionalment. El 2015 es va convertir en l’artista espanyola més valorada.

Lita, com un personatge de Dickens, d’origen gitano, va dedicar la seva infantesa a buscar oportunitats a la Plaça Reial de Barcelona amb objectiu de menjar cada dia.

Amb 12 anys va ser adoptada per una família que la va portar al Museu del Prado. Aquesta visita la va marcar molt profundament .

Ella ha fet de la figura humana el centre del seu univers.

La profunditat dels seus retrats ens apropa al “clarobscur”dels grans clàssics. Es declara enamorada de Rembrandt, Goya, Ribera i  Velázquez, amb una paleta de colors que cobren vida i sense res que distregui la mirada de la psicologia dels personatges.

Els seus quadres són gegants, perquè sempre ha volgut que la veiessin i que l’escoltessin.

Ha experimentat amb la tècnica. Ha desenvolupat una variació del fresc amb efectes “craquejats” que evoquen les cicatrius de la vida i la fragilitat de l’instant. Utilitza una tècnica de “cracking” amb argila. Afegeix l’impasto  expressionista que produeix esquerdes per conduir l’ull més lluny del que és visible.

Agraïm les explicacions de la Chari que ens parla de les tècniques utilitzades per la Lita i el significat dels colors en la Pintura, per exemple el vermell significa patiment, sang, mort, però també PODER.

Lita Cabellut pinta retrats  i sempre la seva història, la seva vida, els seus sentiments, passions i deliris. Lita pinta a través d’un retrat anònim el propi retrat.

Espai Bolart

 

 

 

 

 

 

Pilar Gimeno

 

 

Publicat a General