Ètica i Política: una relació difícil però necessària

“La conferència analitza la importància i la dificultat alhora de relacionar l’Ètica amb la Política. Estableix les formes bàsiques de relació possible en la història del pensament, descriu i valora alguns casos concrets de trencament d’aquesta relació i acaba proposant formes de recuperar la necessària ètica de la política.”
Aquest és el resum que el Dr.Joan M. del Pozo ens va enviar com a presentació de la seva conferència i va complir amb la seva proposta.
El Dr. del Pozo ha treballat sempre a l’àmbit de l’Educació fins i tot com a Conseller al 2006 amb el President Maragall; actualment és Síndic de greuges de la Universitat de Girona.
Va dividir la conferència en quatre parts:
1. Com és de complexa la questió´.
2. Alguns teòrics: Aristòtil (segle IV a.de C.).” L’Ètica neix com un clam ètic de la col·lectivitat (igualtat,llibertat, fraternitat i justícia). Això només pot estar lligat a la Democràcia. Es tracta de fer Política amb Ètica.
Maquiavelo (segle XV) a El Príncep diu que l’Ètica és una qüestió individual. La vida pública no té escrúpols ètics encara que xoquin amb interessos individuals. Es deia Realisme polític.
Els anarquistes radicals (segle XIX) deien que, si els individus fossin molt bons, no seria necessària la política.
López Aranguren (segle XX) parlava de la “tensió dramàtica”. La relació entre Ètica i Política és difícil i problemàtica de forma natural, però s’ha d’intentar. Tenim l’obligació de moralitzar la Política. Moral igual a Ètica.
El filòsof Plató (segle IV a.de C.) deia que els governants havien de ser les persones amb més coneixements i ho va voler practicar amb el seu amic el tirà de Siracusa, però van fracassar.
3. Questions de fet.
La corrupció: a) “De la ma al calaix” i b) De la corrupció sistemàtica, que és la degradació de les estructures de la societat.
La pitjor corrupció és la del que mana més. En aquest pais costa molt que els polítics responsables de vigilar la corrupció dimiteixin.
4. Propostes per avançar
Contra els defectes de la Democràcia la solució és més Democràcia. Els ciutadans han de comprometre’s més i anar a votar.
El governant ha d’aplicar la Ètica de la responsabilitat i actuar com a tal.
També els ciutadans han de sentir-se atesos individualment i, per la seva part, sentir respecte pels governants.

Pilar Gimeno

Tenim llibres molt interessants a la Biblioteca per ampliar el tema escoltat.

Publicat a Notícies