ELS SECRETS DEL VATICÀ: EL PAPA FRANCESC

La conferència del dia 27 d’octubre de 2015  va ser a càrrec de l’historiador i periodista Vicens Lozano Alemany.

Aquesta conferència va tractar dels següents temes: el llegat de Benet XVI, el seu pla de reformes i els passos que va anar donant amb la resistència dels sectors immobilistes i com es presenta el futur de l’Església.

En Vicens Lozano neix a Vic, al 1966, és periodista i ha col·laborat al Diari de Barcelona,Mundo Diario, Avui, etc. i a la secció internacional de TV3. Creu en un periodisme actiu, en la democràcia, i en les llibertats.

La primera part de la conferencia tracte dels esforços del Papa Francesc per canviar algunes coses i quan  s’entra en el Vaticà es detecta per sobre tot el “poder” . En el Vaticà tot el que no és sagrat, és secret, tot son mitges paraules, referències sense acabar de dir, indirectes, “bulos” que els periodistes han d’esbrinar per saber el que és cert i el que no.

1er.- El llegat de Benet XVI.- Va ser un pontificat conservador (continuisme) , l’Església estava dividida, la imatge deteriorada, (escàndols sexuals, i els vatileaks, finances, tràfic de drogues, blanqueig de diners de la màfia), i finalment la renúncia del Papa (va ser un gest històric degut a tots aquests problemes)

L’ elecció de Jorge Mario Bergoglio, que agafa el nom de Francesc, no és casual: tenim la revolta de les esglésies perifèriques, el seu paper rellevant en les congregacions, i la necessitat de canvi, ja que l’Església estava en un camí cap a l’abisme amb els escàndols i els vatileaks, i també per la necessitat d’agafar un Papa jove per poder fer viatges, i s’havia de trobar un Papa que no fos europeu.

Era una persona desconeguda fora del Vaticà però el van votar les esglésies perifèriques, i van votar a un argentí i el primer pontífex jesuïta, conservador i a la vegada revolucionari, era un Papa diferent. Però ens hem de preguntar: amb qui compte el Papa? Amb 8 cardenals que formen el Consell de Cardenals. Va recuperar idees del Concili Vaticà II que no havien sigut aprovades i està obert a la modernitat. No vol dividir  l’Església, però vol escoltar  la gent i pren decisions doloroses però no te un programa concret de reformes.

Van detenir al Nunzio Scarano de la Banca Vaticana que es cuidava de blanquejar diners , es pot dir que és el primer Papa de tolerància 0 i no protegeix els delinqüents, sinó que els expulsa i els lliura a la justícia . Va fer tancar 3.000 comptes i 2.000 més bloquejats i ha fet investigar el primer secretari Tarcisio Bertone.

Vol adequar  l’Església als temps actuals. Va fer un qüestionari a tots els catòlics del mon amb 39 preguntes:  matrimoni i divorci, parelles no casades, homosexuals, anticoncepció… Al Sínode de la família va plantejar: reconeixement de la família, i parelles diverses, adopció, sexualitat com un acte humà i natural, denuncia el fixisme del diner i d’un sistema pervers, la violència contra les dones, acollida dels homosexuals, reinserció dels divorciats, la migració, i molt més.

Els pecats de la cúria: sentir-se immortals, imprescindibles, immunes, cercles tancats, divinitzar els caps.Moltes idees de la Teoria de l’alliberament són del Papa Francesc. L’Encíclica Landato és sobre l’escalfament de la Terra, també pel Papa Francesc.

ANECTOTES:

Es un Papa que diu que té amigues i no se’n amaga, els hi fa un bes a la galta amb tota naturalitat.
S’aixeca a les 4,30 del matí.
Telefona molt.
Condueix molt malament.
El Cap de Seguretat té molta por per la seva seguretat perquè no vigila i no és prudent.
Surt de nit, per fer visites a famílies necessitades, o a cases d’acollida per sopar amb ells .
Té un twiter amb 40 milions de seguidors.
Té un futur a l’Àsia.
Es un Papa senzill, no li agraden els diners, sempre compra el més econòmic.
Es respectuós amb les altres religions.
Diu que també es retirarà aviat però te seguidors com l’arquebisbe de Manila que es parla de que pot ser el seu successor.
Ha intervingut en política internacional com el desbloqueig de Cuba.
Esperem que ens duri molt i que pugui continuar amb les seves reformes.

Maria del Mar Morell

Publicat a General