El Quitxot i Barcelona: Una mirada a la Barcelona cervantina

IMG_3972   Una vegada més en aquest any quan es cumpleixen 400 anys de la morts de Miguel de Cervantes, tornem a parlar d’ell i de la seva obra. Rafael Burgos, historiador i periodista ens ha  situat  a la Barcelona cervantina.

A la segona part del Quitxot hi han sis capítols , del 60 al 66, que es desenvolupen a la ciutat  mediterrania. Si passetgem la ciutat anirem trobant referències a la novel.la i al seu autor en pintures, escultures i algun text, cosa normal si pensem que el Quitxot és el llibre més llegit després de la Biblia.

De la 1ª part es van fer moltes edicions i aixó va donar lloc a que Avellaneda escrivís una segona  part, cosa que va fer que en Cervantes es llancés a fer la seva i autèntica segona part . Barcelona surt molt bé definida i aixó dóna publicitat a la ciutat.

Es pot fer un llarg recorregut  per la ciutat on es podran veure referències cervantines. A la catedral, la façana marítima, en el barri gòtic  hi ha cases nobles que possiblement van inspirar a Cervantes  com els palauets del carrer Montcada com l’ocupat  a l’actualitat  pel museu Picasso . En altre carrer , la del Call estava la Impremta de Sebastià de Comelles   que es considera que és la impremta que visita D Quitxot i era on s’estava imprimint la versió apócrifa  de la novel.la El Quijote de Avellaneda.

En el  Museu de Frederic Marès, sede de la Inquisició  institució que va censurar el Quitxot pel fragment : ” Le advierten a Sancho que las obras de caridad que se hacen tibia y flojamente no tienen mérito ni valen nada “

En el Museu Marítim hi ha una rèplica de la galera de Juan de Austria que es va utilitzar a la batalla de Lepanto on va participar Cervantes i en record d’aquelles vivències va col.locar al Quitxot i Sancho Panza en una galera i que nosaltres podem reviure fent un passeig amb golondrina pel port.

A destacar  la col.lecció de Quitxots que hi ha a la Sala Cervantina de la Biblioteca Nacional de Catalunya. També a l’Ajuntament de la ciutat  hi ha una sala Quitxot  amb pintures a les parets.

Aquests són alguns dels elements cervantins que podem trovar passejant Barcelona, n’hi ha més i s’organitzen rutes per descobrir-los.

Acabaré amb una cita del gran Cervantes :

Señores-dijo D. Quijote-vamos poco a poco, pues ya en los nidos de antaño no hay pájaros hogaño. Yo fui loco y ya soy cuerdo: fui D Quijote de la Mancha, y soy agora, como he dicho Alonso Quijano el Bueno.

Lola Aurín

images (1)

IMG_3966IMG_3971IMG_3965

 

Publicat a General