EINSTEIN, TENIA RAÓ

descargaIntentarem apropar-nos a Einstein i la seva teoria. Comptem amb  Francesc Lozano, biòleg  Master en Humanitats i professor d’ESADE perque ens porti a aquest món tant interessant.

Parlarem en 1r lloc del camí que ha seguit la ciència :

  • La ciència es basa en hipòtesis que s’han de comprovar.
  • Parlem de ciència des de Galileo (s XVI/XVII ) qui ja parla de “relativitat” de l’espai. No és possible saber si un objecte es mou si no hi ha una referència.
  • La ciència deixa de ser bruixeria i la física agafa cos.
  • Newton (s XVII /XVIII) interpreta la gravetat com a 1ª força de la natura.
  • Entre 1670 i 80  la velocitat de la llum és una mesura finita, grandiosa però finita.
  • A final del segle XVIII, durant la Ilustració es discutia sobre electro-magnetisme i es considera com la 2ona força de la natura.
  • Es comencen a donar les primeres divergències . La llum no segueix els patrons de la física clàssica. La llum , vagi on vagi, sempre manté la mateixa velocitat. Els científics no s’ho creien.
  • L’experiment de Michelson-Morley “Adiós a l’èter” on es va demostrar que la terra no es mou respecte a l’èter i es va començar a veure les lleis de la natura que anys més tard es coneixerien com la “teoria de relativitat “d’Einstein.

Entre els anys 1905 i 1908 planteja la seva teoria de la relativitat i comencen a fer-li cas . És una relativitat restringida especial. A l’any 1916, planteja la seva relativitat general amb una gravetat reinterpretada.

Explica la paradoxa dels bessons  :

1 coet  i 2 germans bessons. Un acomiada a l’altre, passa 5 minuts a gran velocitat  en el coet i al tornar es troba al seu germà amb 70 anys.

A l’any 1921 el van donar el premi Nobel per un article sobre física quàntica.

Al 1901 es comença a parlar de física quàntica que es basa en Einstein. Ell no està molt d’acord i diu ” Deu no juga amb els daus”. Li costa acceptar les noves teories sobre com funciona la relativitat en les coses molt petites.

Passen els anys, es fan altres experiments i s’arriba a la gran unificació de la relativitat i la quàntica però la gravetat es resisteix.

Quan estigui tot sabut sobre la gravetat , s’haurà  acabat la física.

Per acabar alguna referencia bibliográfica sobre Alfred Einstein :

No va ser un bon estudiant. Va tenir un fill i el va donar en adopció. Quan es va casar no va ser un bon marit ni un bon pare. No es va ocupar del seus fills, no volia saber res d’ells. Home complicat. Es va  fer apàtrida,va  canviant de nacionalitat segons les seves necessitats.

descarga (1)                    Lola Aurín

 

Publicat a General