Canvi climàtic: Canvi global

En Martí Boada, científic ambiental, geògraf i col•laborador de TV3 en molts programes sobre natura, ha vingut a parlar-nos sobre el Canvi climàtic.
“No oblideu mai que la gran lluita de la Humanitat és pel Medi Ambient” (Nelson Mandela).
Martí Boada ens parla de l’evolució de la vida de l’home des del Neolític fins l’any 2000. L’alimentació dels homes tan vegetal com animal era d’origen salvatge. Els animals van ser domesticats i els homes van conrear la terra.
Però al Neolític havia 3 milions d’habitants i a l’any 2.000 havia 6.000 milions d’habitants. A l’any 2150 serem 12.000 milions d’habitants.
També ha augmentat l’edat mitjana d’esperança de vida . Les dones estan a 85 anys de mitja.
El problema de la falta de recursos per alimentar tota la població s’incrementa amb l’excés de consum de calories per persona al mon . Avui als països desenvolupats consumim 30.000 kilocalories per persona. En realitat el metabolisme només consumeix 3.000. Si es fes efectiva l’equitat a l’alimentació de tot el planeta seria impossible mantenir-la.
Hem de buscar la sostenibilitat, formes sostenibles de vida. Les nostres àvies aplicaven la sostenibilitat al tenir les seves gallines, conills, ous i el seu hort.
La petjada ecològica és un indicador que expressa l’equivalent de sòl productiu que necessita un sistema urbà per satisfer el seu desenvolupament. Sintetitza l’impacte de l’activitat humana sobre el medi mitjançant un valor de superfície, expressant les hectàrees de terreny que és necessari cultivar per proveir-nos d’aliments, per tenir un habitatge, per escalfar-nos, per desplaçar-nos a treballar o estudiar,per anar de vacances, per consumir tot tipus de productes,etc. Si tothom deixés una empremta de 3,5 hag. es necessitarien aproximadament dos planetes Terra per mantenir-nos.
Un altre problema greu és l’escalfament del planeta degut al consum excessiu d’hidrocarburs que no tornen sota terra, es queden a l’atmosfera i acaben formant l’ hivernacle que va escalfant el planeta. Els acords de Kyoto no es compleixen.
La temperatura ha anat augmentant. Concretament a Catalunya ha augmentat 2 graus. Les fulles dels arbres surten aproximadament 20 dies abans que fa 50 anys.

Pilar Gimeno

Publicat a General